Головна » 2011 » Грудень » 22 » У німецькому музеї Різдво цілий рік
20:57
У німецькому музеї Різдво цілий рік
Ротенбург-на-Таубері знаходиться на західному кордоні Баварії, між Вюрцбургом та Нюрнбергом. У цьому містечку мешкає лише 11 тисяч людей. Проте щороку його відвідує півтора мільйона відвідувачів, адже воно належить до найкраще збережених середньовічних німецьких міст. Насамперед у передріздвяний час сюди з'їжджається багато туристів, адже у прикрашеному святковими новорічними декораціями місті панує справді казкова атмосфера. Тут є середньовічний різдвяний ринок, де можна попити глінтвейну та купити різний різдвяний крам у численних крамничках.

Одна з них – відкрита цілорічно і відома на весь світ. Ідеться про крамницю-музей «Käthe Wohlfahrt». Для поціновувачів різдвяних свят – справжня мекка. Уже на вході вас вітає величезний Лускунчик. А за порогом виблискує казковий світ. Пристрасний фанат Різдва може знайти тут усе, що душі заманеться: воскових ангеликів, дерев’яних ляльок, різдвяні піраміди, ялинкові прикраси всіх форм та фарб, вертепи тощо. Велика кількість цих речей виготовлена тут же, у майстерні, яка належить до крамниці.

Різдвяний спадок

Звісно ж, така багатоманітність потребує місця, і, вже пройшовши кілька метрів по крамниці, відвідувачі розуміють, чому  вона називається «Різдвяне селище». Приміщення відкривається у двір, де перед очима постає щось на кшталт площі, обрамленої вкритими снігом фахверковими будиночками. А в небо простягається п'ятиметрова біла ялинка, вкрита гірляндами та ялинковим гіллям. Справжня красуня, дарма, що штучна.

Феліцітас Гептнер не просто речниця підприємства «Käthe Wohlfahrt». Вона, так би мовити, душа цієї дивовижної крамниці. Про кожен предмет, що тут продається, вона може розповісти цікаву історію і знає кожнісінький закуток у «Різдвяному селищі». Уздовж полиць із лускунчиками, гірляндами та іншим різдвяним крамом вона впевнено веде нас до серця цієї місцини – експозиції унікальних, філігранної роботи ангеликів та інших фігурок. «Це настільки тонка робота, що у фігурок можна розрізнити зіницю ока і райдужну оболонку», - каже Феліцітас Гептнер.

Мар'янне з Нідерландів знає, про що вона говорить. Щороку вона приїздить до Ротенбурга, аби поповнити свою колекцію ангеликів. До повного зібрання їй залишилося лише чотири фігурки, з гордістю розповідає вона. Ангели від «Käthe Wohlfahrt» для неї – це не просто об'єкти колекціонування, але й фінансове вкладення. Як-не-як кожен 10-сантиметровий унікат коштує від 50 євро і більше. Колись, розповідає Мар'янне, цю колекцію успадкують її діти.

Росіянам аби блищало

Поряд з унікальними та цінними речами тут можна побачити також чимало звичного різдвяно-кітчевого краму. Феліцітас Гептнер має справу з клієнтами з цілого світу і в залежності від країни, з якої приїхав гість, вже може наперед визначити уподобання клієнта. Так, американці, розповідає вона, полюбляють традиційну різьбу по дереву або сажотрусів. Японці охоче купують дрібненькі фігурки. А росіяни люблять усе те, що блищить.

Після «невеликої» екскурсії «Різдвяним селищем» уже напіввтомленому відвідувачу роблять ще одну пропозицію, від якої він не може відмовитися, – пройти ще нагору до Різдвяного музею, де можна довідатися геть усе про історію, звичаї та декорації, пов'язані з цим святом. Приміром, традиції наряджати в хаті ялинку виповнилося вже 400 років. У деяких тісних селянських домівках ялинку прив'язували до стелі і на неї розвішували печиво та фрукти. «Було дозволено мати лише одну ялинку. Якщо хтось без дозволу спилював ялинку в лісі, йому загрожували величезні штрафи, а то й арешт на час різдвяних свят», - каже працівниця музею.

Відвідувачі також можуть дізнатися тут історію адвентних календарів та вертепів. Крім того, тут зібрані безапеляційні докази, що Вайнахтсман – німецький Дід Мороз – не є вигадкою концерну Coca-Cola. Цій постаті присвячено цілу кімнату в музеї, де представлено докази, що популярного персонажа вигадали ще задовго до появи відомого напою.

Переглядів: 2567 | Додав: voyager | Теги: Ротенбург-на-Таубер, Різдво, німецький музей | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Houssin  
0
Ppl like you get all the brsani. I just get to say thanks for he answer.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 4
Форма входу
Статистика




6


8
9