Головна » 2011 » Грудень » 22 » Німецькі вітрини пробуджують потаємні бажання
21:42
Німецькі вітрини пробуджують потаємні бажання

Якщо у вітринах магазинів замість струнких манекенів, одягнених за останнім «криком моди», з’являються пузаті доброзичливі дідусі з кучерявою бородою в червоних кожушках, а у їхніх жіночих «колег» виростають за спиною білосніжні ангельські крила, значить, справа в Німеччині йде до Різдва. Й нехай грудень цьогоріч не радує ані снігом, ані ясними морозними днями, оздоба комерційних центрів, торгових пасажів, великих супермаркетів й маленьких бутіків не лише створює передсвяткову зимову атмосферу, але і нагадує: «Час купувати різдвяні подарунки».

Прийшов, побачив і… купив

Вітрина, як відомо, - візитівка, обличчя магазину. Насамперед, вона має інформувати й викликати емоції, тобто, поєднувати в собі дві, здавалося б, погано поєднувані функції: з одного боку, давати їжу для роздумів, показуючи покупцю товари й ціни, з іншої – «притупити» ці ж раціональні роздуми, змусити замовкнути внутрішній голос, що запевняє: «Ну, навіщо тобі здалась ще одна сумка?» чи «Стільки чобіт за зиму і не зносиш!».

Мистецтво оформлення вітрини полягає у тому, щоб створити комбінацію «сигналів», що впливають, насамперед, не на розум, а на емоції, стимулюючи потаємні бажання покупців. Вони змушують нас годинами блукати вулицями від магазину до магазину, заходити до них, прицінюватися, стояти в чергах до примірочних, шкодуючи відкладати те, що не підійшло, радіти вдалому вибору і, звичайно, купувати.

Така ідеальна послідовність дій споживача, принаймні, з точки зору торгівлі. Оформлення вітрин – це не лише мистецтво, плід дизайнерської праці, але і ремесло, певною мірою, наука, що базується на досягненнях не лише психології, але, приміром, і фізики…

Ефект скла й драматизм світла

Один з новітніх трендів – замінити традиційну вітрину прозорим фронтом зі скла. Завдяки цьому перехожі можуть охопити поглядом усе приміщення магазину відразу, більше того – не лише партер, але і верхні поверхи. Цей прийом «створює у перехожих відчуття, що вони знаходяться всередині магазину», пояснюють експерти сайту для представників торгівлі handelswissen.de. Для того, аби посилити «ефект присутності» й стерти межу між вулицею й приміщенням, навіть використовується особливий вид скла, що не віддзеркалює людину, яка крізь нього дивиться.

Годі казати про світлове оздоблення вітрини! Правильно підібране освітлення, що створює гру світла й тіні, може мати «справжній драматичний ефект», стверджують спеціалісти. Різдвяні вітрини на сто відсотків це підтверджують. Світлові ефекти перетворюють набір традиційних різдвяних компонентів – ялинкових кульок, золотавих ангелів, санчат німецького Діда Мороза чи ясел з немовлям Ісусом у виразні картинки, що притягують до себе, неначе магніт, і старих, і молодих.

Вітрина як культурне надбання

Утім, говорити про «візитівки магазинів» лише як про комерційний інструмент було б несправедливо. В передріздвяні дні вітрини змінюють образ міста, роблять його більш затишним, радо зігріваючи своїми вогнями тих, хто прогулюється містом темними зимовими вечорами. У грудні ці прогулянки стають закономірним продовженням відвідин різдвяного базару, що, в свою чергу, входить до обов’язкової передріздвяної програми кожної німецької сім’ї.

Гуляти містом й роздивлятися вітрини – одне з улюблених занять німців. В німецькій мові для нього існує навіть спеціальне слово - Schaufensterbummeln. Хоча, як сказав берлінський архітектор Юрґен Брайтер в інтерв’ю Deutschlandradio, в містах залишається все менше цінних екземплярів мистецтва оформлення вітрин.

Юрґен Брайтер організовує екскурсії в одному з районів Берліна – Веддінгу. Він розробив маршрут з метою показати найкращі зразки «класичної вітрини», котрі радували око і продовжують це робити вже декільком поколінням берлінців. Кожна з них унікальна. Однак все ж можна спробувати віднайти для них певні спільні характеристики: «простір переживань», наприклад, чи «різнокольоровий калейдоскоп мрій»…

Переглядів: 2640 | Додав: voyager | Теги: німецькі вітрини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Oksana  
0
Learning a ton from these neat aresclti.

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 4
Форма входу
Статистика




6


8
9